Marokko image

Marokko


Reisgids

Marokko
Afrika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Marokko ligt in Noord-Afrika aan de kust van de Middellandse zee, de Atlantische Oceaan en de Straat van Gibraltar. Daarnaast grenst het aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het land heeft meer dan 33 miljoen inwoners. De hoofdstad van Marokko is Rabat.

Het klimaat in Marokko verschilt van subtropisch tot mediterraan klimaat en in het zuiden woestijnklimaat. Het hele jaar door is het zonnig met warme zomers. April en mei zijn de beste maanden om naar Marokko te gaan, hoewel het aan de kust van juni t/m augustus het aangenaamst is. Wel is het dan in het binnenland heel heet. Het is een land met veelzijdig landschap: hoge bergen, het Toubkalmassief in de Atlasgebergte is met 4165 meter het hoogste gebergte in Marokko. Het Rifgebergte in het noorden is 2456 meter hoog. Daarnaast vindt je in Marokko ook woestijnen en groene valleien.

Marokko biedt veel: gastvrijheid, lekker eten, cultuur, gewoontes, natuur en zonuren. Je kan een vakantie op verschillende manieren beleven. Agadir of Essaouira is bijvoorbeeld een van de badplaatsen waar je aan het strand kunt luieren. Wil je liever cultuursnuiven, de historie van het land ervaren, musea bezoeken en mooie bouwwerken aanschouwen? Dan zit je in koningsstad Fes, het betoverende Meknes en het kleurrijke Rabat goed. In Marrakech vindt je het El-Badi paleis, dat eens een groot paleis, nu nog maar een ruïne. Als je een ook maar een beetje van winkelen houdt dan mag je de grootste overdekte markt Souk niet missen.

Meknes staat met haar medina’s op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ook Fes heeft een plekje op die lijst gescoord met de oude medina en toegangspoort Bab Boujeloud. Voor de pittoreske stadjes is een bezoek aan Asilah of Chefchaouen de moeite waard. Ben je op zoek naar berglandschappen? Dan is het Atlasgebergte of de Sahara met de woestijnkastelen iets voor jou. De watervallen van Ouzoud zijn ook een must-see, vooral in de lente. Voor wandelingen kun je naar National Park Talassemtane of National Park Toubkal.

De bijna mythologische, oriëntale koningssteden, met hun labyrinthen van markten, overweldigende geuren en kleuren, een warme bries vanuit de Sahara of de prachtige natuur in het Atlasgebergte ... Allemaal redenen om naar Marokko te gaan. Op slechts 3,5 uur vliegen van Nederland is Marokko een aanrader en een land waar je  je in ieder geval geen moment zult vervelen!

Ideaal voor

Safari

Reizen Met Kinderen

Bergen

Zon, Zee En Strand

Wat zegt de community

(43)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

kasba aït benhaddou
kasba aït benhaddou
Westelijke Sahara
Esthers
Tannerie
Tannerie
Fez
Jonge119
Nomade
Nomade
Westelijke Sahara
Oudeschool

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Marokko van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Marokko dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Marokko:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Marokko kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: marokkaanse dirham (MAD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaar

  3 januari Geboortedag van Mohammed

  11 januariOnafhankelijkheidsmanifest

  1 meiDag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

  9 juliJongerendag

  18 juni t/m 17 juli 2015 – Ramadan
  In deze periode wordt er door moslims niet gegeten, gedronken en gerookt tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit wordt gezien als een vorm van het zuiveren van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft.

  18 juli  t/m 20 juli 2015 – Het Suikerfeest
  Het Suikerfeest betekent het einde van de Ramadan. Vaak gaan de mensen bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met de volbrenging van de Ramadan.

  30 juli – Troonfeest
  Viering van de dag dat Mohammed zijn vader Hassan opvolgde. Het is een van de belangrijkste burgerlijke feesten in Marokko, met vuurwerk, zang, dans en de parades.

  14 augustus – Dag van Trouw en Vernieuwing
  Herdenking van de reis die Hassan II maakte naar Dakhla in 1981.

  20 augustus – Dag van de revolutie
  Op deze dag wordt de Vredesmars herdacht.

  21 augustus – Verjaardag van Mohammed VI

  23 september t/m  26 september 2015 - Het offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

  5 november – Groene Mars
  Viering van de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara in 1974.

  18 november - Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag van Marokko’s onafhankelijkheid.

   

 • Marokko – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Marokko, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Marokko gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • Tijdsverschil:

  1 uur vroeger


  De hoofdstad van Marokko is Rabat.
  Het oppervlak van Marokko is 70% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Arabisch, Berber dialecten en Frans.