Zuid-Afrika image

Zuid-Afrika


Reisgids

Zuid-Afrika
Afrika
Remco

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Tot voor kort ging dit land nog gebukt onder de apartheid: de blanke minderheid onderdrukte de gekleurde bevolking van het land. Nu alle inwoners weer gelijke rechten hebben wordt er hard gewerkt om de verschillen in welvaart te verminderen. Tijdens de apartheid werd er niet veel gereisd naar Zuid-Afrika. Hierdoor is de natuur redelijk in tact gebleven en de regering van nu doet er alles aan om dit zo te houden.

Zuid-Afrika heeft niet één hoofdstad, maar drie, namelijk: Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad, Kaapstad de wetgevende hoofdstad en Bloemfontein, de gerechtelijke hoofdstad. Het klimaat is over het algemeen een mix van mild, warm, gematigd subtropisch klimaat. In het westen van het land zal je vooral ruige landschappen tegenkomen, grote zandvlakten en steppes. Ben je van plan om op safari te gaan, dan is de beste reistijd van juni tot september om wilde dieren te spotten in het noorden en oosten. De Kaapregio is het best te bezoeken van december tot mei.

Het spotten van wilde dieren, ruige landschappen, cultuur, bezienswaardigheden, Zuid-Afrika heeft veel te bieden: Kaapstad, een van de mooiste steden van Zuid-Afrika met de imposante Tafelberg en het Robbeneiland, het bekende wildpark Krugerpark, wandelingen in de Drakensbergen in KwaZoeloe Natal, aan het strand zitten in Durban of de wijnlanden in Franschhoek verkennen … Allemaal slechts een greep uit de vele mogelijkheden van Zuid-Afrika.  

Er zijn verschillende beschermde natuurreservaten waar je een hoop wild kunt spotten. Zo kun je tijdens een tocht door één van deze gebieden onder meer Afrika’s grote trots ‘The Big Five’ tegenkomen, oftewel: de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard. Plus nog talloze andere wilde dieren. Van Krugerpark tot Kaap de Goede Hoop tot Bondebok en Karoo National Park … je hebt een ruime keus uit nationale parken en natuurreservaten.

In het westen van het land vindt je vooral ruige landschappen, diverse zandvlakten en halfwoestijnen. Naast safariland staat Zuid-Afrika ook bekent om zijn wijnen. In de West-Kaap kun je lekkere wijnen proeven, of een wijntour doen beginnend in Stellenbosch om vervolgens door te gaan naar Franschoek en te eindigen in Paarl. 
Een van de gebieden die minder door toeristen is ontdekt is de Wild Coast kuststrook in het voormalige Transkei. Het is een zeer ruraal en onderontwikkeld gebied, ideaal voor avontuurlijke reizigers. Met een eigen auto is de kust goed te bereiken, mits het niet langdurig geregend heeft.

Zuid-Afrika wordt regelmatig aangeprezen als ‘De wereld in één land’ en dat is niet voor niets.

Wat zegt de community

(66)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Krugerpark by Sunset
Krugerpark by Sunset
Zuid-Afrika
Remcoh
Zuid Afrika
Zuid Afrika
Kaapstad
Ron Gessel
HEEL BOOS
HEEL BOOS
Mpumalanga
Deerik

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Zuid-Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Zuid-Afrika dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  Het vaccinatie advies van Zuid-Afrika kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: rand (ZAR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  21 maart – Dag van de mensenrechten
  De dag van de mensenrechten wordt in Zuid-Afrika gevierd op 21 maart, ter nagedachtenis aan het bloedbad op 21 maart 1960 in Shapesville. Dit was het gevolg van een protest tegen het apartheidsregime.


  Viering van de opstanding van Jezus uit de dood.

  27 april – Freedom Day
  Herdenking van de democratische verkiezingen op 27 april 1994, waar iedereen in Zuid-Afrika, ongeacht de huidskleur, de vrijheid had om te stemmen.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

  16 juni – Jongerendag
  Herdenking van de Soweto Uprisings uit 1976, waar op 16 juni dat jaar scholieren in Soweto de straat op gingen om te demonstreren tegen apartheid.

  9 augustus – Vrouwendag
  Herdenking van twintigduizend vrouwen op 9 augustus 1956 in Pretoria protesteerden tegen de pasjeswet. (Elke zwarte Zuid-Afrikaan moest volgens de Population Registration Act altijd een pasje bij zich hebben, waarop stond aangegeven waar diegene woonde en in welke gebieden diegene mocht werken.)  

  24 september – Dag van cultureel erfgoed (Heritage day)
  Viering van het rijke erfgoed en de diversiteit aan culturen, gebruiken, tradities en talen van Zuid-Afrika.

  16 december – Dag van de verzoening (Day of reconciliation)
  Viering van de gebeurtenis tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838. De Zulu’s werden door de boeren teruggedreven.

  Door het hele jaar heen zijn er festivals waarmee de rijke cultuur van de Zulu’s wordt gevierd. Er wordt volgens tradities gezongen en gedanst, een ervaring die je niet mag missen. Bekende festivals:

  - King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
  - Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
  - Shembe festival: oktober, de viering van de onofficiële religie shembe, een combinatie van Zulu en het christendom.

  Daarnaast zijn er nog een aantal feesten zoals:

  Cape Town New Year Karnival in Kaapstad, waarbij een kleurrijke optocht wordt gehouden, met veel muziek en dansende mensen. Een kleurrijke optocht, hossende mensen en veel muziek. Net Carnaval, alleen dan met Nieuwjaar.

  Kavadi Festival in Durban, dat twee keer per jaar, in februari en april wordt gehouden ter ere van de Hindoe God Muruga.

 • Stekker type M
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria.
  Het oppervlak van Zuid-Afrika is 1,8x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa en nog vele anderen.