De 8 mooiste bossen en wandelroutes van Nederland en België image
Meneer de Fotograaf

De 8 mooiste bossen en wandelroutes van Nederland en België

Van oerbossen en okergele bladertapijten tot sprookjesachtige bomen en kronkelende wandelwegen: ontdek de acht mooiste bossen én wandelroutes van Nederland en België!

1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland)

Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos een bijzonder karakter krijgt. Naast deze sprookjesachtige bomen vind je er ook 'het donkere bos' met douglas- en fijnsparren en het 'lichte bos' met dennen en berken. Dankzij de grootte van het gebied (meer dan tien vierkante kilometer!) kun je er veel wilde diersoorten spotten, waaronder dassen, edelherten, roofvogels, everzwijnen en slangen.

In het Speulder- en Sprielderbos vind je ook het Solse Gat, een diepe kuil die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater. Door het uitgraven van leem is het gat nog verder uitgediept. Verder zijn er verschillende wildobservatieplekken en interessante cultuurhistorische elementen zoals grafheuvels, houtwallen en oude jachtwegen.

Wandeltip: vanuit het centrum van Putten start er een route van 17 kilometer door het Sprielder- en Speulderbos richting de Ermelose heide. Je komt dan ook langs het kleine dorpje Drie en het Solse Gat.