Frankrijk image

Frankrijk


Reisgids

Frankrijk
Europa
Hputten

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Naast de deur, maar toch heel ergens anders, oftewel Frankrijk, een land in het westen van Europa met meer dan 66 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra. Verder grenst Frankrijk aan de Atlantische Oceaan, Nauw van Calais en Het Kanaal.

Het grootste deel van het land kent een gematigd klimaat, maar in het zuiden heerst er bijvoorbeeld een mediterraan klimaat. Op de toppen van de Franse gebergtes zul je een bergklimaat voelen. Voor dat laatste is Frankrijk overigens ideaal voor actieve vakantiegangers die graag wandelen, skiën, fietsen en graag buiten zijn. De Franse Ardennen, Pyreneeen, de Vogezen, het Centraal Massief, de Alpen en Jura … stuk voor stuk uitnodigend voor outdoor liefhebbers.

Een stad die je niet mag missen is natuurlijk de liefdesstad Parijs. Wie kent het niet? De stad heeft vele bezienswaardigheden, maar de echte must-sees zijn natuurlijk onder andere: de Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Sacre Cœur, Notre-Dame en het Louvre museum. De winkelliefhebbers slenteren over de Champs-Élysées en wil je echt het culinaire van Parijs proeven, ga dan naar een van de restaurantjes in de wijk Saint Germain.

Voor een stad met zowel Franse als Vlaamse invloeden zit je in Lille goed. Deze stad was lang in de handen van Vlamingen en is nu vooral bekend als universiteitsstad met vele musea, bezienswaardigheden en een mooi oud centrumgedeelte. Sta ook eens stil bij Lyon, de tweede stad van Frankijk met een rijke historie. Omdat het de hoofdstad van het Romeinse Gallië was, zijn er tot op de dag van vandaag nog overblijfselen uit deze tijd te vinden. Hetzelfde geldt voor Nîmes. Om de Bordeauxwijnen te proeven reis je af naar Bordeaux.

Een bezoek aan Marseille brengt je meteen in een van de oudste steden van heel Europa. De geschiedenis van de stad gaat terug naar de 6e eeuw voor Christus en bevat vele sfeervolle wijken zoals Cartier de L’Estaque en prachtige kloosters, kathedralen, tuinen en nog veel meer.

Het gezellige Nice is één van de bekendste kuststeden van de Côte d’Azur. Je kan genieten van de goede keuken, exclusieve winkels, musea of gewoon een strandvakantie. Iets meer naar het zuiden vind je Cannes en de havenstad Saint-Tropez.

Het eiland Corsica, dat hoort bij Frankrijk maar gelegen is voor de kust van Italië, kent wildernis en grillige gebergten. Frankrijk ook bekend om zijn schattige dorpjes, zoals Flavigny-sur-Ozerain, een klein dorpje op een heuvel op 60 kilometer van Dijon of Vézelay met zijn geschiedenis, religie en cultuur.

Steden vol historie en vele bezienswaardigheden, idyllische dorpjes, lekkere eten, voortreffelijke restaurants, heerlijke wijnen, overvloed aan kaasjes … tot snel in Frankrijk! Of zoals de Fransen zouden zeggen à bientôt!

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

"Surfer".
"Surfer".
Frankrijk
Saskia
De Franse Alpen
De Franse Alpen
Alpen en de Jura
Ron Gessel
Cascade de Tufs
Cascade de Tufs
Alpen en de Jura
Hillebrand

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Frankrijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Frankrijk het advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 Januari – Nieuwjaarsdag

  6 Januari – Drie koningen
  Viering van de dag dat drie wijzen (later Koningen) een bezoek brachten aan het kind Jezus, met behulp van een wonderlijke ster die hen daarnaartoe had geleid.

  6 maart – Fête de grand-mère
  Feestdag ter ere van grootmoeders.

  22 April – Goede vrijdag
  De dag dat wordt stilgestaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus.


  Herdenking dat Jezus de derde dag na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood. In Frankrijk verstopt niet de paashaas de eieren, maar een vliegende klokken.

  1 Mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  8 Mei – Fête de la Victoire (Bevrijdingsdag)
  Herdenking van de dag dat Frankrijk werd bevrijd.


  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  19 Juni – Pinksteren
  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  21 Juni – Fête de la Musique
  Al sinds een aantal jaar vindt het Muziekfeest jaarlijks plaats in alle Franse gemeenten. Op deze dag mag iedereen zijn of haar muzikale talenten laten horen.

  14 Juli – Quatorze Juillet
  Herdenking van de bestorming van de vroegere gevangenis Bastille in 1789. Veel Fransen zagen het vrijlaten van de gevangenen als het begin van de revolutie.

  15 Augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  1 November – Allerheiligen
  Christelijk feest ter nagedachtenis van alle heiligen en martelaren.

  11 November – Wapenstilstand
  Herdenking van de wapenstilstand die op 11 november 1918 werd gesloten door de  Duitsers, Fransen en Engelsen.

  17 November – Dag van de eerste Beaujolais
  Sinds 1951 is het traditie om de eerste wijnen van dat jaar te promoten

  6 December – Sint Nicolaas
  Herdenking van Sint Nicolaas, de beschermheilige van de regio Lorraine. Niet heel het land viert Sinterklaas, maar het noorden en noord-oosten wel. De Sint rijdt in de Frankrijk niet op een paard, maar op een ezel.

 • Stekker type E
 • Tijdsverschil: geen
  De hoofdstad van Frankrijk is Parijs.
  Het oppervlak van Frankrijk is 13x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Frans.