IJsland image

IJsland


Reisgids

IJsland
Europa
Eefludwig

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het vasteland van Europa met meer dan 323.000 inwoners. Het land wordt omringd door de Atlantische Oceaan, Straat van Denemarken, Groenlandzee en de Noordelijke IJszee.

Veel mensen denken dat het klimaat ook ijskoud is, maar dat valt mee. Het land heeft wel een koudzeeklimaat en toendraklimaat. ’s Winters is het koel en de zomers zijn ook niet warm.

IJsland is het land van vuur en ijs, maar ook van rust en ruimte. Door zijn vulkanische activiteit heeft IJsland de bezoeker veel te bieden. Nergens in Europa is het mogelijk om van zo dichtbij kennis te maken met kokende modderpoelen, zwavelbronnen, spuitende geisers en overblijfselen van recent uitgebarsten vulkanen. Bijna tegelijkertijd kan men genieten van een blik op enorme gletsjers, indrukwekkende watervallen en prachtige kusten. Het binnenland bestaat uit eindeloze zand- en steenwoestijnen met soms verrassende ‘hot spots’. IJsland is ook de plek om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen, omdat er vrij weinig lichtvervuiling is en in de wintermaanden het pikdonker wordt schijnt het Noorderlicht feller.  

De hoofdstad Reykjavik is het meest noordelijkste gelegen hoofdstad ter wereld. Je vindt er mooie kerken en kathedralen, zoals de Hallgrimskirkja. Vanaf de top heb je spectaculair uitzicht over de stad. In de winkelstraat Laugavegur kunnen shopliefhebbers hun gang gaan. Midden in het centrum ligt Einar Jonson museum met een beeldentuin. Buiten Reykjavik zijn er vele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken zoals het Pingvellir National Park, waar je diepe kloven en watervallen vindt. Ongeveer 40 minuten buiten de stad ligt ook de bekende Blue Lagoon, een must-visit als je in IJsland bent. Op een groot binnenmeer wordt het water door de aarde verwarmd tot zo’n 40 graden. Terwijl je geniet van het warme water ben je omringd door lavarotsen. Een ding is zeker, na de Blue Lagoon voel je je als herboren.

Bezoek ook het vissersplaatsje Seydisfjördur gelegen in de oostelijke fjorden van IJsland. De fjord van Seydisfjordur is 17 kilometer lang. Het stadje wordt gezien als het meest schilderachtige en pittoreske stadje van het land.

IJsland is ideaal voor walvis spotten. Er worden diverse excursies vanuit de hoofdstad geregeld, maar Húsavik in het noorden is het populairst en staat daarom ook bekend als ‘hoofdstad van de walvissen’.
Wandelaars komen ook niets te kort in het land. In het zuiden vind je Landmannalaugar, een gebied dat bekend staat om de prachtig gekleurde bergen, een uitstekende locatie om te wandelen.  

IJsland, een fascinerend land, dat met zijn indrukwekkende natuur vraagt om ontdekt te worden!

Wat zegt de community

(24)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Aparte vogel
Aparte vogel
Noordland Oost
Mathilda
Tractatie!
Tractatie!
Zuidland
Pkoelewijn
Waanzinnig Skogafoss
Waanzinnig Skogafoss
IJsland
Edojan

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor IJsland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van IJsland dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Munteenheid: IJslandse kroon (ISK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  April (3e donderdag) – Dag van de zomer
  Viering dat de zomer is aangebroken in het land.  

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  14 mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  Juni (1e zondag) – Vissermandag
  Wettelijke feestdag voor de vissers.


  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  17 juni – Onafhankelijkheidsdag
  Viering dat IJsland op deze dag in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken.

  augustus – Dag van de handel
  Feestdag ter ere van de IJslandse handelaren.

 • Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: tijdens zomertijd 2 uur vroeger, daarbuiten 1 uur vroeger
  De hoofdstad van IJsland is Reykjavik.
  Het oppervlak van IJsland is 2,5x Nederland.
  De gesproken taal/talen: IJslands.