Nederland image

Nederland


Reisgids

Nederland
Europa
Rensen

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Door de crisis zijn we anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch. 

De hoogtepunten van Noord-Nederland

Een dag wandelen op een van de Waddeneilanden is de ultieme microvakantie. Toch valt er ook op het vasteland van Friesland genoeg te beleven. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten. In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Op palingvissers na kom je hier niemand tegen. Hoofdstad Leeuwarden is een goed bewaard stadsgeheim.

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt de slogan. De provincie beschikt niet alleen over het noordelijkst gelegen punt, maar ook over een roemruchte geschiedenis, uitgestrekte landschappen en een ongerepte Waddenkust. Wandelen en fietsen kan hier overal. Het is nergens druk en er zijn veel stroompjes en (in ere) herstelde beekdalen. Kenners roemen het Dal van de Ruiten Aa.  

Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en genieten van de pure buitenlucht. Foto: Simone Wittgen

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Als je op trektocht gaat met Cabiner kom je dagenlang niemand tegen. Ook kanovaren, wildplukken en survivallen behoren tot de mogelijkheden. 

Zeg je Overijssel, dan zeg je Hanze. De rijke handelshistorie is nog goed zichtbaar in Hanzesteden als Deventer, Kampen en Zwolle. Als natuurliefhebber haal je je hart op in de Weerribben. Op de kanaaltjes van dit moerasland waan je onmiddellijk in het buitenland. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich juist door reliëf – de heuvels doen niet onder voor Zuid-Limburg.

Flevoland is niet alleen de jongste maar ook de meest onderschatte provincie van het land. Slechts weinig mensen weten dat Flevoland ontzettend veelzijdig is. Van stranden tot uitgestrekte loofbossen en van bloembollenvelden tot de Grote Vijf, je komt ze allemaal tegen. Boven aan je lijstje horen de Oostvaardersplassen te staan. Ga vroeg en je hebt deze filmische wildernis voor jou alleen. 

Stiltemomentje op het strand van Egmond aan Zee, Noord-Holland. Foto: Stijn Hoekstra

De hoogtepunten van Midden-Nederland

De keuze is reuze als je Gelderland bezoekt. Kies je voor de oevers en uiterwaarden van de grote rivieren? Val je voor de oude binnensteden van Nijmegen of Zutphen? Of ga je voor de kastelen en buitenplaatsen van de Achterhoek? Natuurlijk mag ook De Hoge Veluwe niet ontbreken. Teamtripper organiseert safari’s in het gebied, compleet met terreinwagen, daktent en wildlifegids. 

Utrecht is klein maar fijn. Op een klein oppervlak kun je genieten van kastelen, bijzondere natuurgebieden en sfeervolle steden als Utrecht en Amersfoort. Door het geringe formaat en de aanwezigheid van fietsroutes is Utrecht ideaal voor fietsvakanties. Op originele wijze de Utrechtse Heuvelrug verkennen? Neem dan de trein, van Baarn naar Maarn.      

Ben je wel een echte Hollander als je nog nooit in Volendam of Marken bent geweest, of een bollenveld, molen of kaasmarkt van dichtbij hebt meegemaakt? De bezienswaardigheden van Noord-Holland reiken echter verder dan de stereotypen. Zo vind je in de duinen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (de Atlantikwall) en maak je in De Kop van Holland het onvervalste boerenleven mee. 

Zuid-Holland is populair onder toeristen en drukbevolkt. Alleen al voor de steden – van stokoud tot hypermodern – zou je twee weken uit moeten trekken. De rust is echter nooit ver weg. In Zuid-Holland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op: de kust, met zijn heerlijke badplaatsen, het Groene Hart, met zijn groene polderweiden, en De Biesbosch, met zijn ‘Nederlandse jungle’.   

In het Zuid-Limburgse Heuvelland waan je je in Toscane. Foto: Brenda Somers

De hoogtepunten van Zuid-Nederland

De Zeeuwse band BLØF bezong zijn geboortegrond treffend. In Aan De Kust prijzen ze onder andere de voortreffelijke keuken en het unieke landschap, plat en zilt. Zeeland is ook een paradijs voor strandliefhebbers. De goudgele stranden behoren tot de veiligste en mooiste van het land. Ook niet verkeerd: in de zomermaanden geniet je hier van het hoogste aantal zonuren. Het gemoedelijke dorpje Wolphaartsdijk en het Veerse Meer zijn onontdekte parels. 

Ook Noord-Brabant werd bezongen (in het mooiste lied), maar dan om heel andere redenen: de zachte G, de warmte en de bourgondische levensstijl. Die gezelligheid is alom aanwezig in de oude dorps- en stadskernen, die bol staan van de cafés en goede restaurants. Wie de kilo’s eraf wil lopen kan terecht in de vele uitgestrekte natuurgebieden. Je hebt vast van De Biesbosch gehoord. Maar ken je De Groote Peel en ‘de Brabantse Sahara’ (De Loonse en Drunense Duinen) ook al? 

We sluiten deze samenvatting af met het meest buitenlandse stukje Nederland: Limburg. Dat zie je niet alleen, dat próéf je ook. De vruchtbare gronden brengen heerlijke producten voort, zoals asperges (het ‘witte goud’) en prijswinnende wijnen. Op landschappelijk vlak verdient Zuid-Limburg een speciale vermelding. Tussen de glooiende heuvels kom je al gauw in Franse sferen. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en fijnproeven. Voilà, wat wil je nog meer?

Ideaal voor

Reizen Met Kinderen

Lekker Eten Drinken

Kunst & Cultuur

Wat zegt de community

(32)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Zandribbels
Zandribbels
Noord Holland
Paulinedekker
Pietje
Pietje
Flevoland
Hillebrand
schaats sporen
schaats sporen
Utrecht
Dionbekkers

Praktisch

 • Voor Nederland geldt een positief reisadvies.

 • Munteenheid:

  euro (EUR)

  . De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  Februari/Maart – Carnaval
  Nederland kent twee soorten Carnaval: Rijnlands Carnaval en Bourgondisch Carnaval. Het Rijnlands Carnaval staat vooral bekent om zijn vele Carnavalsverenigingen die vaak een eigen Prins, Raad van elf en een eigen praalwagen hebben voor de optocht. Het kostuum erg belangrijk, met de nadruk op schmink. Bourgondische Carnaval had de insteek van een eetfestijn, waarbij met verkleed ging en elkaar belachelijk maakte. Kenmerkend is dat de plaatsnamen tijdens de Carnaval worden veranderd. Zo heet Den Bosch dan Oeteldonk en krijgt Breda de naam Kielegat.


  Een traditie tijdens Pasen zijn de paasvuren en de paashaas met paaseieren die kinderen moeten zoeken.

  27 april - Koningsdag
  Een nationale feestdag in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten ter ere van de staatshoofd.

  5 mei – Bevrijdingsdag
  Viering van de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945.

  10 mei – Moederdag
  Viering van het moederschap.

  14 mei - Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.


  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  21 juni – Vaderdag
  Viering van het vaderschap.

  11 november – Sint Maarten
  De feestdag van Martinus van Tours, vooral bekend als Sint-Maarten, een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom. In Nederland kennen we dit feest vooral van de lampionnentocht. 

  5 december – Sinterklaas
  Sinterklaas is een volksfeest dat elk jaar op 5 december in Nederland, België en in veel Nederlandse koloniën gevierd wordt. Het feest wordt gekenmerkt door kinderen die hun schoen zetten. Vroeger werd de schoen in de kerk gezet en de rijken legden dan iets in de schoenen. De opbrengst werd 6 december verdeeld onder de armen.

 • Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil:

  geen


  De hoofdstad van Nederland is Amsterdam.
  Het oppervlak van Nederland is 35.054 km².
  De gesproken taal/talen: Nederlands, Fries.