Noorwegen image

Noorwegen


Reisgids

Noorwegen
Europa
GIUSI

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek

Noorwegen is een land in Scandinavië en heeft ruim vijf miljoen inwoners. Voor het grootste deel grenst het land aan Zweden en een klein stukje in het uiterste noorden grenst aan Finland. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee. Een groot deel ligt binnen de noordpoolcirkel.

Door de ligging heeft Noorwegen te maken met verschillende klimaten. Zo heerst er in het westen een gematigd zeeklimaat en in het hoge noorden een toendraklimaat. Het binnenland heeft weer een landklimaat. In de zomer is het meestal zonnig in Noorwegen, maar dagenlange miezerige regenbuien zijn niet uit te sluiten. In de winter kun je bijna overal skiën. Noorwegen is vooral een aanrader voor liefhebbers van woeste natuur. Steile hellingen, wilde watervallen, visrijke fjorden en meren. Kleine dorpjes met houten huizen liggen dun gezaaid in het landschap.

De hoofdstad Oslo is mooi gelegen aan de Oslofjord en het Raadhuis aan de haven is het herkenningspunt van de stad. Het Akershus Kasteel is wel een van dé grote bezienswaardigheden, maar het Koninklijk Paleis en het Vigelandpark waar je meer dan tweehonderd beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland park kunt zien, zijn minstens zo interessant. Als je wilt shoppen is de Karl Johansgate een straat die je niet mag overslaan.

De stad Tromso staat in het teken van het Noorderlicht en is een levendige stad rijk aan cultuur en historie en omringd door fjorden en gebergtes. Art Nouveau-stad Ålesund wordt ook wel de mooiste stad van Noorwegen genoemd. Niet voor niets, want de kleurrijke stad zou zo uit een sprookje kunnen komen met zijn groot aantal torentjes, gespitste huizen en mooie versieringen. Beklim de Aksla berg voor het ultieme uitzicht. Breng ook een bezoek aan de schilderachtige stad Røros, waar je houten huizen uit de 19e eeuw nog veel zult tegenkomen, of ga naar Bergen wat al sinds de jaren ’70 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar je kenmerkende huisjes uit de Hanzetijd zult tegenkomen.

Voor mooie stranden en fjorden moet je naar Stavanger, een moderne stad waar je ook de Domkirke uit het jaar 1125 staat. Vanuit de stad kun je ook een boottocht maken over de Lysefjord.
Prachtige landschappen, hoge bergwanden, watervallen, gletsjers …Varen door de Noorsje fjorden is een ervaring an sich. Vaar langs de Hurtigruten of Geirangerfjord en de Nærøyfjord die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en waar je ook de omringende dorpen kunt bezoeken.   

Het Selje strand is ideaal als je even wilt ontkomen aan massatoerisme. Sportvissers komen in Noorwegen ook aan hun trekken, want kabeljauw, makreel en allerlei andere soorten vis kan je aan de kust volop vangen.

Of je nou in de winter of de zomer naar Noorwegen gaat, het land is in elk seizoen even mooi!

Wat zegt de community

(13)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

langlaufsporen
langlaufsporen
Centraal Noorwegen
RoelBeurskens
Muskusos
Muskusos
Centraal Noorwegen
Bergwerk
Tired Briksdal
Tired Briksdal
Centraal Noorwegen
Bergwerk

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Noorwegen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Noorwegen dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Munteenheid: noorse kroon (NOK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  April – Palmzondag
  Viering van de de laatste zondag voor Pasen, waarop de intocht van Jezus in Jeruzalem plaatsvond.

  April – Witte donderdag
  Herdenking van de avondmaal die Jezus met zijn leerlingen had de avond voorafgaand zijn kruisiging.

  April – Goede vrijdag
  Herdenking van de dood van Jezus.

  April – Pasen

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  14 mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  17 mei – Dag van de grondwet
  Viering van de dag dat de eerste grondwet werd aangenomen in Noorwegen op 17 mei 1814.


  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  Juni – Midzomernachtfeest
  Jaarlijks feest dat wordt gehouden in de periode wanneer de zon wekenlang niet ondergaat omdat hij zo hoog staat, ook wel midzomernachtzon genoemd. Grote vreugdevuren, hapjes, drankjes kenmerken het feest.

 • Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: geen
  De hoofdstad van Noorwegen is Oslo.
  Het oppervlak van Noorwegen is 60% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Noors, Samisch.